THE SMOKEY LONESOME – DESERT RUN (EP)

Artiest info
Website
facebook
 

‘The Smokey Lonesome’ is een Amerikaans duo uit het zuiden van Californië met zanger en gitarist Dave Porter en de soms meezingende Natalie Fratino op contrabas waarop ze ook voor percussie zorgt bij hun ‘garage country’-liedjes. Vijf van die zelf gecomponeerde songs hebben ze nu gebundeld op hun allereerste plaat, een EP-tje “Desert Sun” waarvoor ze zich hebben laten inspireren door de Mojave-woestijn die strekt over een groot gedeelte van Zuid-Californië en het zuiden van de staat Nevada, maar ook in een klein deeltje van de staten Utah en Arizona te vinden is. Toch is dat met zijn totale oppervlakte van 57.000 km² de kleinste woestijn van Noord-Amerika, ondanks het gegeven dat hij al veel cineasten en muzikanten heeft geïnspireerd bij het creëren van hun artistieke werk.

Met hun minimalistische instrumentatie is het wat moeilijk voor ‘The Smokey Lonesome’ om een ruime orkestratie bij hun liedjes te brengen, maar dat stoort niet echt omdat het spelplezier van het duo er bij elk optreden van afspat, zoals uzelf kunt vaststellen in de bijgaande video waarop ze live het nummer “Mojave” uit deze EP spelen. Beide muzikanten treden in deze samenstelling dan ook al meer dan zestien jaar op. Tijdens hun vele live-shows die vooral in allerlei bars en clubs in Zuid-Californië plaatsvinden brengen ze vaak coverversies van bekende country- en rock’n’roll-nummers.

Voor de opname van “Desert Run” hebben ze zich trouwens extra laten begeleiden door bluegrass-fiddler Dennis Fetchet en Kevin Jarvis (van o.a. Lucinda Williams, Brian Wilson en ‘Grant Lee Buffalo’) op kit drums bij het nummer “Arid Blues”, terwijl Natalie Fratino naast haar contrabasspel ook nog enkele bijdragen aflevert op Wurlitzer-piano en accordeon.

Het minialbum begint met het nummer “Frontera” dat gevolgd wordt door onze favoriete track “Sleep Cowgirl” die op een leuke catchy riff gezongen wordt door Natalie Fratino en ook Dennis Fetchet laat meespelen op zijn viool. Dave Porter neemt daarna weer de lead vocals voor zijn rekening op de titeltrack “Desert Sun” waarna de twee reeds eerder vermelde tracks “Arid Blues” en “Mojave” nog volgen en de luisteraar al na 16 minuten bij het einde van deze in de ‘Sonic Boom Room’-studio in Venice, Californië opgenomen EP laten aanbelanden.

(valsam)
RELEASE DATE: 24 JUNI 2024